Merry munching

 

merry-munching-foto

 

Dit jaar geen voornemens als ‘op 1 januari wordt de riem toegesnoerd’. Na de feestdagen tevreden op de weegschaal staan en vol zelfvertrouwen het nieuwe jaar invliegen, dat kan. Deze tips kunnen je alvast inspireren:

 

 1. Wissel je glas wijn en glas water van plaats. Dan grijp je eerst naar het water.Hierdoor zal je automatisch aan het einde van de maaltijd minder calorieënbinnen hebben. Zonder erover na te denken grijp je dan naar het meest voor de hand liggende glas.

 

 1. Indien mogelijk, plan vooraf wat en hoeveel je gaat eten. Gezonde beslissingen maken gaan beter zonder honger.

 

 1. Sta je voor een drukke periode met veel feestjes, wees voorbereid door gezonde maaltijden te maken en in te vriezen voor je eigen gemak. Zo kan je de extra calorie-inname compenseren tussen de feestjes door met heel gezonde maaltijden.

 

 1. Door het vel van de kalkoen opzij te leggen op kerstdag bespaar je per portie al 40 caloriën, want dat bestaat grotendeels uit vet.

 

 1. Als je je spontaan als Bob(ette) opgeeft, heb je meteen een sociaal aanvaard excuus om minder te drinken. Je lichaam en vrienden zullen je dankbaar zijn.

 

 1. De pralines die je als gastvrouw ontvangt mag je meteen op tafel zetten bij de koffie, doorgeven of delen op het werk…

 

 1. Visualiseer hoe je ‘neen’ zal zeggen tegen de ‘food-pushers’:

 

 • ‘neen dank u’
 • ‘dit ziet er heerlijk uit maar ik heb genoeg, dank u’
 • ‘ik krijg het er nu niet meer bij, maar je mag een stukje meegeven voor morgen.’ Dan kan je dit de volgende dagen in kleinere porties eten.

 

 1. Alcohol en vermoeidheid zijn de grootste vijanden van wilskracht en beiden zijn vaak van de partij op feestjes. Wie zijn alcohol beperkt en voldoende slaapt, zal ook gemakkelijker gezonde keuzes kunnen maken.

 

 1. Eet een gezonde snack voor je vertrekt, dan ben je minder geneigd om veel van de ongezonde hapjes te eten dan als je toekomt met honger.

 

 1. Onthoud dat kerstavond, kerstdag, oudejaar en nieuwjaar 4 dagen zijn waarop je eens wat extra mag. Geen 4 weken. Dat helpt om niet elk jaar in januari opnieuw te moeten beginnen.

 

 1. Kruid je groenten af met wat citroen, venkelzaadjes, rozemarijn, tijm, balsamico-azijn… in plaats van ze op smaak te brengen met boter en zout.

 

 1. Ga voor sausjes en dips op basis van tomaten in plaats van room.

 

 1. Vul je bord met groenten en eet deze eerst, zo is er minder plaats voor de calorie-rijkere opties.

 

 1. Als je op restaurant gaat, kies een restaurant waar het eten dat geserveerd wordt in je plan past. Kies ook een ontspannen dag en ga bij voorkeur iets vroeg eten dan normaal. Zo heb je minder honger dan normaal en zal het gemakkelijker zijn om gezond te kiezen.

 

 1. Vertel een vriend of gezinslid over je plan. Kies iemand die jou geen eten zal opdringen en die jouw zal steunen als iemand anders dat wel doet. Zo bouw je meteen ook wat sociale controle in.

 

 1. Kies indien mogelijk op voorhand wat je gaat eten. Als je kiest wanneer je geen honger hebt en niet omgeven wordt door etende mensen en lekkere geuren, zal je gemakkelijker voor een gezonde maaltijd kiezen. Deel deze keuze alvast met 1 van de andere mensen zodat je er niet op terug kan komen. Als dit niet te vaak gebeurd, mag je gerust wat extra eten. Probeer bij een maximunt van 25 procent extra calorien te blijven.

 

 1. Bereid je voor op gedachten die je eetplan kunnen saboteren. Je zou gedachten kunnen krijgen als: ‘het kan geen kwaad om meer te eten dan gepland want… ik krijg zelden dit soort eten/ iedereen eet teveel waarom zou ik niet mogen/ morgen maak ik het goed/ ik moet eten want ik heb ervoor betaald. Maak voor je gaat eten een kaartje op typ in je gsm enkele helpende gedachten die bovenstaande gedachten ‘koest’ zullen houden. Herinner je vooral nog eens aan alle redenen waarom je in de eerste plaats begonnen bent aan deze levensverandering?’

 

 1. Bedenk hoe je kan omgaan met eetdrang. Wat kan je tegen jezelf zeggen? Wat kan je doen? Hoe ga je je gedachten afleiden? Kan je eventueel eens naar toilet gaan en je motivatiekaart lezen, kan je een aandachtsoefening doen.

 

 1. Leg de portie die je wil eten apart van zodra je je bord krijgt.

 

 1. Bouw wat extra beweging in om de extra calorieën te compenseren. Een wandeling, spelletje, sportsessie tussenin. Of heel eenvoudig helpen met de borden naar de tafel brengen, afruimen en afwassen levert je ook al een beetje extra beweging op. Bovendien wordt je er minder loom van en zal je vroeger stoppen met eten als je weet dat je meteen erna alweer rond wil lopen om te helpen.

 

 1. Focus op de echte reden van de bijeenkomst, namelijk niet het eten maar het samen zijn met vrienden en familie. Probeer je aandacht te focussen door met volle aandacht te luisteren naar de gesprekken, actief aanwezig te zijn op het feestje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s