Eerste hulp bij slippertjes

use your imaginationHieronder vind je acht manieren om je motivatie een boost te geven wanneer je voelt dat je langzaam terugslipt in de oude gewoontes.

  1. Schrijf een brief van je toekomstige zelf naar je je huidige zelf. Spring een paar jaar vooruit in de toekomst en denk hoe de lichtere versie van je huidige zelf zou kunnen motiveren.
  2. Denk aan een wijze persoon/ je idool en wat hij/zij zou zeggen om je te steunen. Neem je tijd om goed na te denken over welke woorden deze persoon precies zou gebruiken om je terug op het goede spoor te helpen en schrijf ze neer.
  3. Onthoud dat je een keuze hebt: (A) je kan blijven achter uitbollen, wat je verder en verder van je doel brengt; (B) je kan accepteren dat je niet perfect bent, jezelf vergeven voor een foutje en 2 stappen nemen die je dichter bij je doel zullen brengen.
  4. Bedenk een ritueel om dit herval af te sluiten en een nieuw hoofdstuk te beginnen. Bijvoorbeeld: je tanden poetsen, iemand een berichtje sturen, een motiverende muziekje opleggen……
  5. Leer van je fout en schrijf je sabboterende en helpende gedachten neer. Met andere woorden, wat was dat klein duiveltje op je schouder aan het fluisteren om je van je doel aft e leiden? Schrijf daaronder wat de engel in jezelf daarop kan terugzeggen om het duiveltje van je schouder te blazen.Bijvoorbeeld:

Duiveltje: ‘eet toch een koekje, het zal je zo smaken en eentje zal echt geen verschil uitmaken voor je gewicht. Je verdient dit na zo’n lastige dag.’

Engel: ‘elk koekje telt en trekt je verder weg van je doel. Als je dit koekje eet zal je je achteraf schuldig voelen en als je het niet eet zal je blij zijn dat je jezelf onder controle kan houden. Leid jezelf af en drink een calorie-arm drankje in de plaats.’

  1. Schrijf je voordelen kaart. Op deze kaart schrijf je hoe je leven er anders zal uit zien als je je lange termijn doelen bereikt hebt. Bijvoorbeeld: ik voel me alsof ik alles onder controle heb, ik voel me niet meer schuldig telkens ik iets eet, ik heb meer keuze als ik kleren koop, iedereen is gestopt met zeuren over mijn gewicht… Deze kaart een paar keer per dag lezen zal je helpen om te leren denken op lange termijn, zelf als de verleiding groot is en de extra hapjes binnen handbereik zijn.
  2. Schrijf een lijstje van hoe je zou willen dat anderen/ je partner/ je kinderen/ kleinkinderen je onthouden. Bv. Een doorzetter, een beheerste gastronoom, iemand met een gezonde zelfliefde die zorg draagt voor zijn/haar gezondheid, iemand die het belangrijk vindt om energie te hebben om te spleen met zijn/haar kinderen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s